технологии

ТРАНСФЕР ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

БІОЛОГІЧНІ ТА ГОСПОДАРСЬКІ ОСОБЛИВОСТІ СОРТУ ЯРОЇ ТВЕРДОЇ ПШЕНИЦІ СЛАВУТА


Призначення розробки: За рахунок використання насіння нових сортів підвищуються урожаї та валовий збір високоякісного зерна.

Рекомендована область застосування: Сільське господарство (рослинництво).

Переваги перед аналогами: Відмінна якість зерна сорту отримана по всіх попередниках і в усі, без виключення роки.

Стадія завершеності розробки: Впроваджено в виробництво

Техніко-економічний ефект: Продуктивний потенціал сорту Славута високий. На Маньківський ДСС Черкаського ДЦЕСР державного сортовипробування одержано по 4,8 т/га, а на Вінницький ДЦЕСР – 6,5 т/га. У середньому по зонах Степу та Лісостепу Славута мала врожайність відповідно до 3,7–4,3 т/га, що значно перевищує стандарт.

Опис розробки:
()
Найефективнішим інструментом інтенсифікації сільськогосподарського виробництва є сорт і насіння. Науковими дослідженнями встановлено, що урожаї та валові збори високоякісного зерна підвищуються за рахунок використання насіння нових сортів, рекомендованих для конкретної зони. Сорт ярої твердої пшениці Славута занесений до Реєстру сортів рослин України і рекомендований для вирощування в зонах Полісся та Лісостепу з 2009 року. Яра тверда пшениця Славута належить до різновидності melanopus. Сорт короткостебловий, форма куща прямостояча, висота рослин 70–75 см, має добре виражений восковий наліт. Стійкість до вилягання на рівні 9 балів. Колос циліндричний, білий, середньої довжини, щільний з темними остюками. Зернівка середня, скловидність 85–90 %, янтарного кольору з масою 1000 насінин 41,3–42,6 г. Славута скоростигла, виколошується на 2–3 дні раніше Харківської 37. Загальна тривалість вегетаційного періоду 80–83 дні. Посухостійкість та стійкість до осипання і проростання на пні висока. Проти основних збудників хвороб зернових культур сорт досить імунний і толерантний до фузаріозу колосу та кореневих гнилей. За даними лабораторії якості УІЕСР, вміст білка і клейковини в зерні становить відповідно 14,3–14,7 % і 30,6–32,3 %. Вихід крупки сягає рівня 73–74 %. Загальна якість сирих і варених макаронів становить 7,9–8,1 балів. Приємного вигляду готовим виробам надає високий вміст каротиноїдних пігментів. Розробка пропонується у вигляді реалізації насіння вищих репродукцій та допомоги з питань особливостей технології вирощування нового сорту ярої твердої пшениці Славута.

Відомості про новизну розробки:


ноу-хау--
1 шт.

Результати дослiджень
Готове до впровадження

Можливість передачі за кордон:
Продаж техничної документації
Реалізація готової продукції

Фотодоповнення

Країна Україна

Для отримання додаткової інформації звертайтесь::
E-mail: gal@uintei.kiev.ua

або заповнити форму:
Назва органiзацiї :
Адреса :
Розрахунковий рахунок :
Банк :
МФО :
Код ОКПО :

Данi про керiвника наукової органiзацiї :
Прiзвище :
iм'я :
По-батьковi :
Вчена ступiнь, наукове звання :
Телефон :
Факс :
E-mail :
Пропозицiї щодо спiвробiтництва (сумiсне патентування, сумiсне пiдприємство, продаж готового продукту, iнше) :
Країна: