технологии

ТРАНСФЕР ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

НОВІ СОРТИ АМАРАНТУ - ЗЕРНОВОЇ ТА ОЛІЙНОЇ КУЛЬТУРИ


Призначення розробки: Нові сорти амаранту рекомендовано до вирощування.

Рекомендована область застосування: Сільське господарство (рослинництво).

Технічна характеристика: При врожайності до 30 ц/га, насіння амаранту містить до 12-18% білка та 5-17% олії залежно від сорту. Білок амаранту має високу харчову цінність і оцінюється в 75-80 балів, у той час як білок коров’ячого молока – 72, пшениці – 57, кукурудзи – 44, сої – 68 балів.

Переваги перед аналогами: Цінність амарантової олії полягає в тому, що вона містить сквален, який у сполученні з токоферолом, поліненасиченими жирними кислотами і каротиноїдами регулює ліпідний обмін, здійснює мембраностабілізуючу протизапальну анальгезуючу дію, стимулює грануляцію і епіталізацію тканин. Встановлено її протективний ефект щодо розвитку експериментальної інсулінорезистентності й частковий протипухлинний ефект.

Стадія завершеності розробки: Підготовлено до впровадження

Опис розробки:
()
Сьогодні в Україні відкриваються значні перспективи щодо вирощування амаранту як зернової та оліїної культури. -- Сорт „Ультра” створено шляхом обробки насіння сорту Білонасінний НЕС в концентрації 0,012%. Занесено до Реєстру сортів рослин України у 1998 р. Вид A. hybridus. Рослини висотою до 105 см. Листя зелене, опушення відсутнє. Суцвіття – напівстисла компактна волоть, світло-зелена, при дозріванні жовтого забарвлення. Насіння біле. Сорт стійкий до вилягання і обсипання. Ранньостиглий – 90-95 днів. Урожайність насіння – 14 ц/га. Вміст олії в насінні до 5%. В олії міститься сквалену 11,25%, токоферолів - 0,28%. -- Сорт Сем створено шляхом індивідуального добору із зразка A. hypochondriacus (Panishmen). Занесено до Реєстру сортів рослин України у 2002 р. Вид A. hypochondriacus. Рослина висотою до 128 см, стебло і листя червоні. Волоть червона розлога, довжиною до 47 см. Стійкість до посухи – 7 балів, стійкість до обсипання і вилягання – 9 балів. Середньостиглий – 110 днів. Вміст білка в насінні – 19,5%. Вміст олії – 6,7%. Врожайність насіння до 25 ц/га. Встановлено протизапальну активність і протективний ефект олії сорту щодо розвитку експериментальної інсулінорезистентності. -- Сорт Лєра створено шляхом індивідуального добору із зразку A. hypochondriacus (К - 14). Занесено до Реєстру сортів рослин України у 2002 р. Вид A. hypochondriacus. Рослини висотою до 165 см. Стебло зелене, листя зелене з червоними прожилками. Волоть довжиною до 54 см, червона, компактна. Насіння біле, маса 1000 насінин – 0,7 г. Стійкість до вилягання – 9 балів, стійкість до обсипання – 8 балів. Сорт середньостиглий – 105 днів. Вміст білка в насінні 20,6%, олії – 7,0%. Врожайність насіння до 22 ц/га. -- Сорт Харківський 1 створено шляхом індивідуального добору із популяції A. hypochondriacus (K-7). Занесено до Реєстру сортів рослин України у 2001 р. як лікарський. Вид A. hypochondriacus. Рослини висотою до 160 см. Стебло і листя зелені, волоть біла компактна довжиною до 60 см. Насіння біле, маса 1000 насінин – 0,65 г, вміст олії – до 8%. За результатами перевірки лікувальних властивостей в інституті проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського олію насіння амаранту сорту Харківський 1 рекомендовано для подальшого вивчення у медичних закладах з метою можливого клінічного застосування, щоб попередити й лікувати цукровий діабет другого типу і виразку шлунку. -- Сорт Студентський створено шляхом індивідуального добору із зразка A.hypochon-driacus (K- 1267). Занесено до Реєстру сортів рослин України у 2009 р. Вид A.hypochon-driacus. Рослини висотою до 125 см. Стебло руде, листя зелене з рудими прожилками. Волоть довжиною до 40 см, руда, компактна. Насіння біле, маса 1000 насінин - 0,8 г. Стійкість до вилягання 9 балів, стійкість до обсипання 9 балів. Сорт середньостиглий-125 днів. Вміст білка в насінні 18,6%. Урожайність насіння до 30 ц/га.

Відомості про новизну розробки:
є авторських свідоцтв -- 4 шт.

Результати дослiджень
Готове до впровадження

Можливість передачі за кордон:
Продаж техничної документації
Реалізація готової продукції

Фотодоповнення

Країна Україна

Для отримання додаткової інформації звертайтесь::
E-mail: gal@uintei.kiev.ua

або заповнити форму:
Назва органiзацiї :
Адреса :
Розрахунковий рахунок :
Банк :
МФО :
Код ОКПО :

Данi про керiвника наукової органiзацiї :
Прiзвище :
iм'я :
По-батьковi :
Вчена ступiнь, наукове звання :
Телефон :
Факс :
E-mail :
Пропозицiї щодо спiвробiтництва (сумiсне патентування, сумiсне пiдприємство, продаж готового продукту, iнше) :
Країна: