технологии

ТРАНСФЕР ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

НОВИЙ ПРЕПАРАТ ДЛЯ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИНОПРОДУКЦІЇ


Призначення розробки: Новий препарат призначено для стабілізації винопродукції з метою поліпшення якості та підвищення термінів стабільності.

Рекомендована область застосування: Виноробство.

Переваги перед аналогами: Створено новий препарат желатину — еножелатин для виноробства.

Стадія завершеності розробки: Впроваджено в виробництво

Техніко-економічний ефект: Економічна вигода від упровадження розробки становить 150–220 грн на 1000 дал виноматеріалів.

Опис розробки:
()
Основною причиною колоїдних помутнінь виноматеріалів є наявність лабільної фракції біополімерів вина та їх комплексів. Щоб уникнути колоїдних помутнінь найчастіше застосовують допоміжні матеріали (желатин, бентоніт, колоїдний розчин діоксиду кремнію), ефективність дії яких залежить від їх функціональних властивостей, зумовлених структурою, складом або наявністю реакційноздатних груп цих речовин. Створено препарат желатину — еножелатин для виноробства, розроблено режими і параметри технології його виробництва (патент України). Він має поліпшені функціональні властивості, зумовлені підвищеним вмістом зазначених вище реакційноздатних груп (у 1,5–2 рази вищим порівняно з їхнім умістом у харчовому желатині, ГОСТ 11293). Це дало можливість підвищити його взаємодію з танінами вина та ефективність обробки, знизити дози препарату і мінеральних сорбентів, які комплексно використовуються при обробці виноматеріалів, а також об’єм осаду (в середньому на 21%), що утворюється, і забезпечити тривалу стабільність винопродукту. Розроблену технологію виробництва еножелатину впроваджено у виробництво. Препарат випускається як у вигляді сухого порошку, який швидко розчиняється у холодній воді та не потребує додаткової підготовки (набухання), так і у вигляді розчину, придатного для безпосереднього застосування у виноробстві. Розроблено та затверджено технологічну інструкцію (ТІ У 00418030-14-2011), технічні умови (ТУ У 24.6-00418030-006:2001), проведено санітарно-епідеміологічну експертизу нового продукту і отримано позитивний висновок. Розроблено технологію застосування еножелатину у виноробстві для обробки білих, червоних столових і кріплених, а також шампанських виноматеріалів. Проведено її виробничу апробацію та впроваджено на виноробних підприємствах (ДК “НВАО “Масандра”, ПрАТ “Одесавинпром”). Застосування еножелатину здійснюється відповідно до технологічної інструкції, затвердженої Міністерством аграрної політики та продовольства України (ТІ 00011050-1272-2011).

Відомості про новизну розробки:
є патентів України -- 1 шт.

Результати дослiджень
Готове до впровадження

Можливість передачі за кордон:
Продаж патентів
Продаж ліцензій
Продаж техничної документації
Реалізація готової продукції

Фотодоповнення

Країна Україна

Для отримання додаткової інформації звертайтесь::
E-mail: gal@uintei.kiev.ua

або заповнити форму:
Назва органiзацiї :
Адреса :
Розрахунковий рахунок :
Банк :
МФО :
Код ОКПО :

Данi про керiвника наукової органiзацiї :
Прiзвище :
iм'я :
По-батьковi :
Вчена ступiнь, наукове звання :
Телефон :
Факс :
E-mail :
Пропозицiї щодо спiвробiтництва (сумiсне патентування, сумiсне пiдприємство, продаж готового продукту, iнше) :
Країна: