ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ЕКОЛОГІЧНА СЕРТИФІКАЦІЯ ОРГАНІЧНОГО АГРОВИРОБНИЦТВА
Призначення розробки:
Розроблено концепцію екологічної сертифікації, методики органічного землекористування та сільськогосподарського виробництва, методики екологічного маркування органічної продукції. Такі підходи базуються на синергії і методологічних принципах підвищення продуктивності аграрної економіки, впровадженні інструментів цінової, податкової, інвестиційної політики, запровадженні екологічної сертифікації продукції, послуг та здійсненні структурних зрушень у напряму низьковуглецевої економіки.
Рекомендована область застосування:
АПК, сільськогосподарське виробництво
Технічна характеристика:
Розроблено соціо-еколого-економічне обґрунтування доцільності переходу на органічне аграрне виробництво. Розроблено схеми і методики сертифікації. Розроблено способи екомаркування органічної продукції.
Стадія завершеності розробки:
Підготовлено до впровадження
Техніко-економічний ефект:
Окупність наступає на 3-й рік залежно від схеми сертифікації
Опис розробки:
() Одним з найважливіших видів діяльності в плані сумарних вигод для економіки України є сільське господарство та в цілому агропромисловий сектор. Розвиток органічного сектору сільськогосподарського виробництва веде до синергетичних результатів вже у середньостроковій перспективі: збереження земельних ресурсів як природного капіталу нації; збільшення виробництва якісної продукції; диверсифікація в сфері АПК та експорту зернових й готової продукції; створення нових робочих місць; зупинення «вимирання» сільських населених пунктів тощо. Зазначені постулати узгоджуються із практичними і теоретичними положеннями: Концепції збалансованого розвитку агроекосистем в Україні на період до 2025 року; Регламенту комісії (ЄС) Т 889/2008 від 5 вересня 2008 р. «Детальні правила щодо органічного виробництва…»; Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» (зі змінами та доповненнями); Настанови ISO/IEC 15288 «Життєвий цикл продукції»; ISO 14062 «Управління навколишнім середовищем. Включення аспектів навколишнього середовища до проектування і розробляння продукції»; ДСТУ 4161-2003 «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» тощо.
Результати дослiджень
Готове до впровадження
Можливість передачі за кордон:
Спільне виробництво,продаж,эксплуатація
Фотодоповнення
Країна
Україна
Для отримання додаткової інформації звертайтесь:: E-mail: gal@uintei.kiev.ua
|