технологии

ТРАНСФЕР ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

БАКТЕРІОФАГИ - БІОТЕХНОЛОГІЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКТІВ РОСЛИННИЦТВА


Призначення розробки: Український університет розробив біотехнологію на основі природних антимікробних агентів - бактеріофагів, яка дозволить надовго зберегти свіжість овочів та фруктів.

Рекомендована область застосування: Виробники рослинної агропродукції та декоративних культур, тепличні господарства, мережеві супермаркети, овочесховища, вертикально інтегровані виробники.

Переваги перед аналогами: Закордонні аналоги розробки існують (AGRIPHAGE (США) – суміш бактеріофагів для боротьби з бактеріозами томатів та перцю; BIOLYSE (Шотландія) – препарат для контролю м’якої гнилі картоплі), проте вони мають вузьку специфічність, високу вартість та відсутні на ринку України. Натомість розробник пропонує платформу для створення індивідуальних препаратів на основі бактеріофагів для потреб замовників, унікальність яких полягає у високій ефективності проти патогенів, які циркулюють на території України, рекомендованості до застосування в органічному рослинництві, можливості моніторингу ефективності препарату, низькій собівартості та економічній ефективності.

Стадія завершеності розробки: Підготовлено до впровадження

Техніко-економічний ефект: Використання розробленої біотехнології дозволить: знизити економічні втрати, підвищити врожайність рослин, перейти на виробництво органічних продуктів харчування, привести с/г діяльність у відповідність до міжнародних стандартів якості.

Опис розробки:
()
Одна з важливих пробем сучасного фермерства - як надовго зберегти свіжість овочів та фруктів. Псування, втрата якості та товарного виду овочів, фруктів, ягід, зелені зумовлені наявністю несприятливої бактеріальної флори. Зараження бактеріями може відбутись на різних етапах отримання продукції: на полі, під час транспортування, зберігання і продажу. Відсутність бактеріального контролю зумовлює для виробників аграрної продукції такі економічні втрати, як втрачання врожаїв цінних с/г культур (від 10 до 90 % зниження урожайності), втрачання комерційної вартості, скорочення терміну зберігання продукції, втрата довіри споживачів до виробників і реалізаторів. Вітчизняні науковці пропонують боротися із цими бактеріями біотехнологією на основі бактеріофагів. Це віруси, які знищують певний штам бактерій. При цьому, на відміну від хімічних речовин, вони не діють на інші види бактерій. Бактеріофаги працюють настільки вибірково, що подібні препарати потрібно виготовляти буквально на місці. Якщо український фермер купить такий препарат іноземного виробництва, він просто даремно витратить кошти. Адже на його рослинах живуть штами бактерій, на які іноземні бактеріофаги не треновані. Розробник пропонує впровадження індивідуального біотехнологічного рішення під потреби замовника: ідентифікацію проблеми (збудника), розробку препарату – фаговий коктейль, випробування препарату у замовника, біотехнологічний супровід бактеріального контролю. Тривалість - до 6 місяців, вартість від 5000 USD в залежності від обсягів.

Результати дослiджень
Готове до впровадження

Можливість передачі за кордон:
Спільне доведення до промислового рівня

Фотодоповнення

Країна Україна

Для отримання додаткової інформації звертайтесь::
E-mail: gal@uintei.kiev.ua

або заповнити форму:
Назва органiзацiї :
Адреса :
Розрахунковий рахунок :
Банк :
МФО :
Код ОКПО :

Данi про керiвника наукової органiзацiї :
Прiзвище :
iм'я :
По-батьковi :
Вчена ступiнь, наукове звання :
Телефон :
Факс :
E-mail :
Пропозицiї щодо спiвробiтництва (сумiсне патентування, сумiсне пiдприємство, продаж готового продукту, iнше) :
Країна: