технологии

ТРАНСФЕР ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЛІЦОЗИМ ЯЄЧНОГО БІЛКА


Призначення розробки: Призначений для підвищення імунітету.

Рекомендована область застосування: Медицина, харчова промисловість, сироваріння, дієтичне, лікувально-профілактичне й повсякденне харчування. Виробництво виноградних вин. Косметологія. Ветеринарія.

Стадія завершеності розробки: Впроваджено в виробництво

Опис розробки:
()
Препарат складається з Мукопептід-N-ацетилмурамілгідролаза; Мукопептід-глюкопептід-глюкогідролаза; Мурамідаза. Фермент із молекулярною масою близько 15000, що складається з 129 амінокислотних залишків. Фермент каталізує реакцію гідролізу 1,4-B-зв'язків між N-ацетілмурамовою кислотою й 2-ацетомідо-2-дезоксі-D-глюкозою (N-ацетілглюкозамін), що втримуються в мукополісахарідах, мукопетідах і хітині клітинних стінок бактерій, грибів найпростіших. Володіє яскраво вираженим антимікробним (руйнує клітинні стінки більшості грам-позитивних і деяких грам-негативних бактерій), мікостатичним (затримує розвиток мікроскопічних грибів), а також ранозаживляючою дією. У природі втримується в різних органах і тканинах організму людини й тварин, слині й сльозах, де в основному виконує бар'єрну функцію захисту від мікробної інфекції. Він широко розповсюджений і його наявність вважають одним з найдавніших і найважливіших факторів імунітету організму. Препарат нешкідливий; LD50 при шлунковому введенні >5 г/кг, що дозволяє віднести його до ІV класу небезпеки за ДСТ 12.01.007-76; не володіє загальтоксичним, шкірно-дратівним і цитотоксичною дією. Застосовують при лікуванні хронічних септичних станів і гнійних процесів, при опіках, обмороженнях, коньюктивітах, ерозіях роговиці, афтозних стоматитах і інших інфекційних захворюваннях. Препарат нетоксичний, не дратує тканин і може застосовуватися при поганій переносимості інших антибактеріальних препаратів. Застосовують місцево, іноді внутрішньом'язковий. Ліцозим ставиться до елементів функціонального харчування й дозволений Комітетом експертів ВІЗ по харчових добавках для збагачення продуктів харчування. В 1996 р. ліцозим включений у перелік харчових добавок, дозволених у Росії для застосування в харчових продуктах (САНПИН 2.3.2.506.96). Харчові продукти,які збагачені ліцезимом призначені в першу чергу для оздоровлення дітей та дорослого населення, профілактики й лікування захворювань шлунково-кишкового тракту й імунодефіцитних станів людського організму. Практика більш ніж 15 літнього використання ліцозима в таких країнах, як Франція, Італія, Німеччина, Іспанія, Данія, Голландія, Португалія й США, показали його високу ефективність, пов'язану з поліпшенням якості й органолептичних показників виготовляють з їхньою допомогою сирів. Ліцозим яєчного білка ефективно руйнує вегетативні форми бактерій Clostrіdіum butyrіcum і Clostrіdіum tyrobutyrіcum. Суперечки цих бактерій здатні витримувати звичайну термічну обробку молока, що передує використанню його для виробництва сиру, і надалі проростають безпосередньо в сирій масі. Розвиток цих бактерій у період дозрівання сирів викликає утворення газів, що викликають ефект "вспучування сирів", а також що утворюється в процесі ферментації масляна й ізомасляна кислоти надають гіркий смак і погіршують захід готової продукції. Ліцозим яєчного білка руйнує клітинні оболонки цих бактерій і в такий спосіб ефективно стримують їхній розвиток. Молочні й кисломолочні продукти, максимально наближені по біологічним властивостям до жіночого молока. При виробництві натуральних виноградних вин ліцозим використається на стадії тиску винограду, після обробки виноматеріалу SO2, безпосередньо після змішування вин, для повільного шумування й для стабілізації вина після закінчення молочнокислого шумування. Основне призначення ліцозима - стримування росту грамопозитивних бактерій, наприклад Oenococcus oenі, Pedіococcus і Lactobacіllus. Лазоцим найбільш активний при нейтральних значеннях рН середовища, які найбільш придатні для розвитку молочнокислих бактерій. У лікувальній косметології й косметичній промисловості лізоцим може бути використаний як активна субстанція, призначеної для виведення в рецептури готових косметичних засобів, призначених для догляду за шкірою особи, тіла, волосистої частини голови й нігтями з метою боротьби зі збудниками актеріальних інфекцій і прискорення поцесів регенерації в шкірі. Випробування препарату в лабораторному центрі інституту краси МЗ РФ показало, що препарат біологічно активний і стимулює білковий обмін у шкірі. Вивчення використання препаратів на основі лицозіма яєчного білка у тваринництві й птахівництві, показало, що ліцозим утримуючі препарати виявили себе, як ефективні стимулятори гуморального імунітету. В 1991р латвійськими вченими проведені численні науково-виробничі досвіди з телятами, поросятами, вівцями, бройлерами, курками-несучками, гусками, індиками й хутровими звірами.

Відомості про новизну розробки:
є патентів інших країн -- 9 шт.

Можливість передачі за кордон:
Продаж патентів

Фотодоповнення

Країна Україна

Для отримання додаткової інформації звертайтесь::
E-mail: gal@uintei.kiev.ua

або заповнити форму:
Назва органiзацiї :
Адреса :
Розрахунковий рахунок :
Банк :
МФО :
Код ОКПО :

Данi про керiвника наукової органiзацiї :
Прiзвище :
iм'я :
По-батьковi :
Вчена ступiнь, наукове звання :
Телефон :
Факс :
E-mail :
Пропозицiї щодо спiвробiтництва (сумiсне патентування, сумiсне пiдприємство, продаж готового продукту, iнше) :
Країна: