ПАМ’ЯТІ ВОЛОДИМИРА ДМИТРОВИЧА ПАРХОМЕНКА

×

Повідомлення про помилку

Notice: Undefined index: und в eval() (рядок 2 із /srv/www/ukrintei/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_argument_default_php.inc(66) : eval()'d code).

25 червня 2022 року пішов з життя Володимир Дмитрович Пархоменко (1933-2022) – видатний радянський та український вчений, педагог, громадський діяч. Член-кореспондент Академії  педагогічних наук України(1994), доктор технічних наук (1976), професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1992), заслужений працівник вищої школи УРСР (1979), відмінник освіти України (2002), депутат Верховної Ради УРСР 10 та 11-го скликання.

Вагомий стаж його наукової роботи розпочався у 1960 році з навчання в аспірантурі Дніпропетровського хіміко-технологічного інституту, де згодом він працював асистентом, доцентом, деканом, завідувачем кафедри, а з 1972 року — ректором.

З червня 1984 року Володимир Пархоменко став першим заступником міністра, а з 19 грудня 1984 року— міністром вищої та середньої спеціальної освіти Української РСР.  Після реформування системи освіти у 1991 р. він працював першим заступником голови Державного комітету України з питань науки і технологій. На цій посаді В.Д. Пархоменко здійснив вагомий внесок у розвиток системи вищої освіти та інформаційно-аналітичного забезпечення у закладах вищої освіти в Україні.

У 1991 році, у складний для України час становлення на шлях незалежного розвитку, коли була заснована Академія технологічних наук України, для збереження та розвитку високих технологій в Україні, як основи вирішення соціальних, економічних, екологічних та інших проблем забезпечення належної національної безпеки країни, В. Д. Пархоменко був одним із її засновників, головою секції «Соціально-економічне управління технологіями, підготовка і перепідготовка спеціалістів».

У подальшому життєвий шлях ученого став невід’ємною частиною становлення та розвитку Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації (очолював у 1997–2007 роках), в якому за його керівництва склалася атмосфера наукової творчості, взаєморозуміння і співробітництва.

Було докладено багато зусиль для того, щоб Україна увійшла до міжнародних організацій як рівноправний партнер, що має значний потенціал для співпраці у науково-технічній сфері.  Володимир Дмитрович Пархоменко виконував роботу Повноважного представника України в Міжнародному центрі науково-технічної інформації, був обраний Головою міждержавної Координаційної ради країн СНД з науково-технічної інформації, головним редактором журналів «Науково-технічна інформація» та «Наука, технології, інновації», а також членом редакційних колегій журналів «Наука та інновації» й «Інтелектуальна власність».

Під час його керівництва УкрІНТЕІ став головним науково-дослідним інститутом України у системі інформаційно-аналітичного забезпечення науково-технологічного й інноваційного розвитку, забезпечення теорії і практики науково-технічної інформації, прогнозно-аналітичного та організаційно-методичного забезпечення системи формування інформаційних ресурсів науково-технічної діяльності в Україні.

За роки роботи на посаді директора УкрІНТЕІ саме його зусиллями та наполегливістю була відремонтована  та стала доступною для відвідувачів конференц-зала і висотка інституту (м. Київ, вул. Антоновича. 180), яка зараз відома широкому колу мешканців Києва та далеко за кордоном як  «літаюча тарілка», що дало можливість у подальшому визнати її пам’яткою архітектури місцевого значення.

З 2007 року В.Д. Пархоменко працював ректором Державного інституту інтелектуальної власності.

Володимир Дмитрович – автор близько 600 наукових праць, зокрема монографій, навчальних посібників, 90 патентів та авторських свідоцтв у галузі плазмохімії неорганічних речовин і науково-технічної інформації. Під його керівництвом захищено більше 40 кандидатських і докторських дисертацій.

Основою його наукових праць було вирішення проблем, які постають у сучасних умовах перед державою у сфері, що забезпечує розвиток науки, як галузі, що продукує нові знання, і освіти, що олюднює знання, робить їх діяльнісними. Його останні монографії та статті спрямовані на підготовку людини до життя в ХХІ столітті, формування патріота і конкурентоспроможного громадянина, формування інноваційної людини – людини із інноваційним типом мислення, інноваційною культурою та здатністю до інноваційного типу діяльності, формування сучасної системи цінностей у громадян, що лише і може забезпечити перехід України до інноваційного типу прогресу і суспільства знань.

Беззаперечним є вагомий вклад Володимира Дмитровича Пархоменка у розвиток освіти і науки в Україні, розвиток науково-технічного та інформаційно-аналітичного забезпечення наукової діяльності в цілому.

Пархоменко Володимир Дмитрович завжди був в епіцентрі невпинного поступу науково-технічного руху незалежної України. Його робота високо оцінювалася за життя: член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, професор, доктор технічних наук, заслужений працівник вищої школи УРСР, відмінник освіти України, лауреат Державної премії України в галузи науки і техніки, нагороджений ювілейної медаллю «За доблесний труд», двома орденами «Трудового червоного прапора», орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, орденом Української Православної Церкви «Преподобного Нестора Літописця» ІІІ ступеня, Грамотою Президії Верховної ради УРСР, Почесною Грамотою Верховної ради України,  Почесною грамотою Кабінету міністрів України.

Світла пам’ять про Володимира Дмитровича назавжди збережеться в серцях його рідних, близьких, колег, його колишніх аспірантів та  докторантів та усіх, хто знав і шанував його за велику людяність, щирість та мудрість. Людина з великої літери, справжній громадянин нашої держави. Сумуємо. Пам'ятаємо.

 

Колектив співробітників ДНУ «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації»

Директор ДНУ УкрІНТЕІ  В.В. Камишин

 

  • Національна академія педагогічних наук України
  • БД «Технології України» 
  • БД “Науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи і дисертації України”
  • БД «Інноваційні технології та розробки»
  • БД «Наукові періодичні видання МОН України» 
  • БД  «Науково- технічні заходи»