Україна вийшла зі складу членів Міжнародного центру наукової та технічної інформації (МЦНТІ)

18 листопада 2022 року, на черговому засіданні Уряду ухвалено постанову КМУ «Про вихід з Угоди про заснування Міжнародного центру наукової та технічної інформації».

Міжнародний центр наукової та технічної інформації засновано на підставі міжурядової Угоди про заснування Міжнародного центру наукової та технічної інформації від 27 лютого 1969 року. Засновниками є 22 держави, штаб-квартира МЦНТІ розташована у москві (російська федерація) і має статус дипломатичної місії. Відповідно до статті 102 Статуту Організації Об'єднаних Націй МЦНТІ внесено до реєстру ООН як самостійну міжнародну організацію. 

Україна набула членства у МЦНТІ відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 1993 р. № 460 «Про вступ України в члени Міжнародного центру наукової та технічної інформації». Функції організації, що забезпечує участь України у діяльності МЦНТІ було покладено на Український інститут науково-технічної та економічної інформації (УкрІНТЕІ). 

Угоду розроблено з урахуванням рішення Ради Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН) від 8 березня 2022 року щодо неприйнятності співпраці з країною-агресором у науково-технічній сфері. 

Постанова враховує вимоги статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України» від 29 червня 2004 р. № 1906-IV та статті 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів і спрямована на захист національних інтересів України та національної безпеки України. 

Джерело

 

  • Національна академія педагогічних наук України
  • БД «Технології України» 
  • БД “Науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи і дисертації України”
  • БД «Інноваційні технології та розробки»
  • БД «Наукові періодичні видання МОН України» 
  • БД  «Науково- технічні заходи»